Chlorella – Bijzondere voedingsbron & chlorofyl

6 augustus 2021

medibib-2021-week32-cholerra

Wat is chlorella?

 
Chlorella is een miljardenoude eencellige groene zoetwateralg waarvan wereldwijd meer dan 20 soorten bestaan. De meest voorkomende is de chlorella vulgaris. Hoewel chlorella zo klein is dat ze niet met het blote oog gezien kan worden, bevat ze zeer veel waardevolle ingrediënten zoals eiwitten, antioxidanten en micronutriënten die stuk voor stuk een positief effect hebben op de gezondheid.
 

Chlorella, een bijzondere voedingsbron

 
Hoe klein deze groene zoetwateralg ook is, chlorella bevat een verbazingwekkende nutriëntenconcentratie zoals hoogwaardige plantaardige aminozuren, vezels, goed opneembare vitaminen en mineralen, maar ook chlorofyl, nucleïnezuren en antioxidante carotenoïden zoals bètacaroteen en luteïne. Wist je dat chlorella een van de meest geconcentreerde bronnen is van bètacaroteen, calcium, magnesium en zink? Niet voor niets is chlorella een van de meest onderzochte algen ter wereld. Zo is chlorella een uiterst belangrijk onderzoeksonderwerp voor zowel de Amerikaanse als Russische ruimtevaart omwille van haar bijzondere voedingswaarde enerzijds en als zuurstofgenerator bij langdurige ruimtereizen anderzijds.
 

Chlorella, een rijkdom aan eiwitten

 
De eencellige chlorella-alg bestaat voor 50 tot 60 % uit eiwitten en bevat alle negen essentiële aminozuren: fenylalanine, histidine, leucine, lysine, isoleucine, methionine, threonine, tryptofaan en valine. Zoals we al leerden in een vorig artikel kunnen essentiële aminozuren niet door het lichaam aangemaakt worden en moeten ze via de voeding worden opgenomen.
Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor het lichaam en spelen ene onmisbare rol in de opbouw- en herstelprocessen in het lichaam. Ze zijn dus nodig voor de groei, de spiermassa, de haargroei en de vorming van botweefsel en kraakbeen.
Je hebt eigenlijk slechts 1 gram chlorella per dag nodig om aan je dagelijkse behoefte van essentiële aminozuren te voldoen.
 

Chlorella, een rijke bron van nucleïnezuren

Chlorella bevat 17 keer meer DNA en RNA dat sardientjes, die normaalgezien als een van de rijkste bronnen worden beschouwd. Zowel de grote hoeveelheden nucleïnezuren als de geconcentreerde chlorella groeifactor (CGF) stimuleren de regeneratieve processen in het lichaam. Met de leeftijd vertraagt de celstofwisseling en gaat het genetisch materiaal achteruit terwijl het regeneratievermogen daalt. DNA- en RNA-rijk voedsel helpen het lichaamseigen DNA en RNA te beschermen en ondersteunen de productie van enzymen en eiwitten die nodig zijn voor een optimale cellulaire functionering. Nucleïnezuren zijn ook belangrijk voor de immuniteit onder andere bij infecties en verwondingen, maar ook bij maag- en duodenumzweren.
 

Chlorofyl, een waardevol geschenk van het zonlicht

De super kleine chlorella-alg dankt zijn opvallende diepgroene kleur aan het chlorofyl dat hij bevat. Chlorofyl is een natuurlijke kleurstof die tijdens de fotosynthese door de plant wordt aangemaakt. Met een chlorofylconcentratie van 4 % heeft chlorella de hoogste concentratie chlorofyl van alle planten.
Bijzonder aan chlorofyl is dat zijn moleculaire structuur sterk verwant is met deze van het menselijke bloedpigment hemoglobine. Dit maakt dat chlorofyl een zeer goede assistent is van hemoglobine bij het transport van zuurstof via het bloed naar de cellen en hiermee ook bij de cellulaire energieproductie. Om die reden wordt er van dit ‘groene bloed’ ook wel gezegd dat het prestatieverhogend werkt.
 

Andere voordelen van chlorofyl

  • Het intense fotosyntheseproces zorgt voor een snelle vermenigvuldiging van chlorella. Binnen de 20 uur, verdeelt iedere cel zich in vier nieuwe cellen. De unieke chlorella groeifactor (CGF) die alleen in chlorella te vinden is, speelt hier een opmerkelijke grote medewerkersrol in.
  • Onderzoek toont aan dat de hoge chlorofylconcentratie in staat is om schadelijke chemicaliën te binden en hierdoor de ontgiftingsprocessen in het lichaam kan ondersteunen. Daarnaast heeft de sterke buitenste celwand van chlorella de eigenschap om zware metalen, pesticiden en toxines zoals PCB’s en dioxines te binden en uit het lichaam te drijven.
  • De basische (alkalische) werking van chlorofyl draagt dan weer bij aan een gezond zuurbasenevenwicht.
  • Chlorofyl wordt al jarenlang ingezet tegen een slechte adem (halitose) en onaangename lichaamsgeuren.

Chlorella, een concentratie van waardevolle nutriënten

Naast een bommetje eiwitten en nucleïnezuren, bevat chlorella nog een hoop andere waardevolle voedingsstoffen zoals:
  • Vitamines: belangrijke vitamines van het B-complex, vitamine A, C, D, E en K.
    Interessant om weten is dat chlorella 100 µg vitamine B12 (cobalamine) per 100 gram bevat, wat een behoorlijke hoeveelheid is. Zo is chlorella zo goed als uniek als plantaardige bron van vitamine B12 want deze vitamine komt eigenlijk hoofdzakelijk voor in dierlijke producten.
  • Mineralen: calcium, magnesium, kalium en natrium, evenals de sporenelementen ijzer, zink, mangaan, koper en selenium
  • Antioxidanten: chlorella bevat chlorofyl, vitamine C, betacaroteen, lycopeen en luteïne, die de schadelijke vrije radicalen in je lichaam kunnen opvangen en neutraliseren
  • Omega-3-vetzuren: chlorella bestaat voor 5 % uit belangrijke vetten zoals omega-3-vetzuren

Indicaties voor het gebruik van chlorella

  • Regeneratie van de cellen
  • Detoxificatie
  • Groeistoornissen
  • Slechte adem (halitose)
  • Verminderde eetlust
  • Constipatie (De sterke celwandcomponenten van chlorella functioneren als voedingsvezels en stimuleren niet alleen de darmperistaltiek, maar ook de groei van een gezonde darmflora)
  • Verzwakt immuunsysteem (De celwand van chlorella en de CGF zetten samen de witte bloedcellen aan tot de productie van interferon, dat een immuunstimulerend effect heeft op onder nadere de T-cellen en de macrofagen).
  • Verhoogde cholesterol- en triglyceridenwaarden in het bloed
  • Verhoogde bloeddruk

Chlorella als voedingssupplement

Als bijzondere bron van proteïnen, vitaminen, mineralen en antioxidanten wordt chlorella steeds vaker geprezen als superfood. Chlorella wordt als voedingssupplement verkocht onder de vorm van poeder of tabletten met als doel onze voedingswaarden in balans brengen en onze algemene gezondheid te bevorderen.
Zoals met alle moderne producten luidt de waarschuwing om niet te overdrijven. Zo is een dagelijkse dosis van 3 tot 10 gram chlorella meer dan voldoende.
Weet dat je lichaam uit een supplement slechts lage concentraties van de waardevolle micronutriënten kan opnemen. Dit kan op zich niet direct kwaad, maar een teveel moet afgebroken en afgevoerd worden en dat is dan weer belastend voor lever en nieren.
 

Nevenwerkingen en contra-indicaties

Miljoenen mensen gebruiken dagelijks chlorella. Voor zover bekend, veroorzaakt chlorella geen nevenwerkingen en zijn voor chlorella geen contra-indicaties bekend in de doseringen die aangegeven zijn op de verpakkingen.
 

Interacties

Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
 

Dosering

De gebruikelijke dosering is 0,5 tot 2 gram chlorella poeder per dag.