Wat is Wegovy dan precies? Het actieve bestanddeel in Wegovy is hetzelfde als in Ozempic: semaglutide. Beide medicijnen worden door Novo Nordisk geproduceerd. In principe is hun werking dezelfde. Alleen is de dosis van het actieve bestanddeel semaglutide in Wegovy hoger dan in Ozempic. Terwijl Ozempic bedoeld is voor diabetespatiënten, wordt Wegovy doelgericht als vermageringspil verkocht. Vooral mensen met een BMI hoger dan 30, of met een BMI hoger dan 27 in combinatie met andere gezondheidsproblemen, hebben baat bij het geneesmiddel. Zijn er nog voordelen aan semaglutide? - Ozempic wordt geprezen om zijn patiëntvriendelijkere vorm dan andere diabetesmiddelen. Het geneesmiddel moet namelijk minder vaak toegediend worden.
- Hoewel de studies nog lopend zijn, belooft het geneesmiddel ook cardiovasculaire aandoeningen zoals hartaanvallen en beroertes met 20% te verminderen. Binnenkort meer details hierover.
- Voorlopige studies tonen aan dat de actieve stof ook zou helpen tegen verslavingen zoals alcoholverslaving. De verslaafde zou minder de behoefte voelen om te drinken. Bovendien remt het medicijn de vrijmaking van dopamine in de hersenen.
Het slachtoffer van zijn eigen succes …
In de Verenigde Staten sloeg het vermageringsproduct Wegovy meteen aan, en intussen wordt langzaam maar zeker ook Europa veroverd. Wegovy wordt intussen al met succes in Denemarken, Noorwegen en Duitsland verkocht. België zal voorlopig nog wat geduld moeten hebben. Het feit dat de bijsluiter in 3 talen gemaakt moeten worden voor zo’n klein landje maakt het er niet gemakkelijker op. Bovendien duren de toelatingsprocedures bij de FOD Economie en het RIZIV behoorlijk lang. Het gevolg is dat bij ons veel artsen het diabetesmedicijn officieus voorschrijven aan mensen met overgewicht, waardoor een prangend tekort ontstaat voor de diabetespatiënten. In de zomer van 2022 roept de Diabetes Liga voor het eerst op om Ozempic niet meer voor te schrijven aan mensen zonder diabetes. Enkele maanden later volgt het FAGG daarin. Echter, de ethische discussie hierover is zeker niet evident want obesitas en type 2 diabetes komen vaak samen voor. Bovendien wordt obesitas door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als een ziekte beschouwd en kan niet meer zomaar weggezet worden als een gevolg van gebrek aan wilskracht. Het geneesmiddel blijft echter beperkt beschikbaar voor diabetespatiënten en wordt momenteel enkel voor hen terugbetaald door de mutualiteit. Mensen met overgewicht die een officieus voorschrift krijgen betalen iets meer dan 100 euro per maand voor Ozempic. |