Kruiden – Toedieningsvormen medicinale planten
Toedieningsvormen van geneeskrachtige kruiden
In de vorige artikelen bespraken we de diverse bereidingswijzen van medicinale kruiden, die je ofwel inwendig (oraal) ofwel uitwendig kunt toepassen. In dit artikel geven we een overzicht van hoe je deze bereidingswijzen kunt toedienen.- Orale toediening
- Gorgeldrank, mondspoeling of aanstrijkmiddel
Dagelijks 4 tot 6 maal gorgelen of spoelen kun je doen met een verdunde tinctuur van Echinacea, salie of goudsbloem. Bij tandvleesontsteking kan het aanstrijken van een onverdunde tinctuur van tormentil nuttig zijn. Salie om de mond te verfrissen en echte kamille, salie en tormentil als spoelmiddel bij tandvleesontsteking zijn dan weer ideaal om als infuus toe te passen. Ook verdunde medicinale azijn of kruidenazijn en afkooksels kunnen gebruikt worden om de mond te spoelen of aan te strijken.
Interessant om weten is dat je aan het kruidenpreparaat ook altijd een verzachtend snuifje zout of een ontsmettend snuifje cayennepeper kunt toevoegen.
- Inhalatie
Verstuiving is een minder geconcentreerde vorm van inhalatie en kan toegepast worden om je te ontspannen na een vermoeiende of zware dag, bij hoofdpijn of om een ruimte frisser te doen ruiken.
Inhalatie van brandende wierrook wordt soms toegepast om meditatie op te roepen. Aromatische kruiden kunnen dan weer op de brandende houtskool van een barbecue gestrooid worden. Weet echter dat de inhalatie van rook niet voor iedereen is weggelegd. Rook irriteert immers de luchtwegen en kan soms schadelijk zijn.
- Spoelingen
- Kruidenzalf, kruidencrème en kruidenbalsem
- Lotions
- Kompres
- Omslag met een kruidenpap
Vers gekneusd en eventueel kort geblancheerde kruiden kun je rechtstreeks op de huid aanbrengen. Wrijf eventueel eerst wat plantaardige olie op de huid zodat de kruidenbrij niet blijft kleven. Wikkel er vervolgens een verband of een zwachtel rond. Een brijomslag van smeerwortelbladeren brengt snel verlichting bij kneuzingen of verstuikingen. Smeerwortel vind je vaak op bermen. Onze voorouders gebruiken al eeuwenlang gekneusde smeerwortelbladeren met wat speeksel om hun wonden te helen.
Gedroogde kruiden kook je best eerst 10 minuten in water. Pers vervolgens het water eruit en breng de overgebleven kruidenbrij op een zwachtel op de huid. Een kruidenpoeder meng je best met een beetje water of maak er een infuus van. Zit je met een insectenangel of een splinter? Dan is een brijomslag op basis van heemstwortelpoeder en rode iepenspintpoeder de ideale oplossing om de angel, de splinter of zelfs een steenpuist eruit te trekken
- Kruidenbad
- Zetpillen en vaginale ovules
Referentie: Dit artikel is gebaseerd op de informatie over dit onderwerp uit het “Groot Handboek Geneeskrachtige Planten” van Dr. Geert Verhelst.