Migraine – Hevige hoofpijn - Koppijn

10 november 2023

medibib-week45-migraine-socials

Migraine, om tegen de muur te lopen 

Heb jij ook zo vaak last van hevige hoofdpijn, in combinatie met misselijkheid en overgevoeligheid voor licht, geuren en geluid? Wellicht ben jij een van de miljoenen mensen wereldwijd die getroffen is door migraine, een veelvoorkomende neurologische aandoening. In dit artikel gaan we dieper in op wat migraine is, hoe het ontstaat, mogelijke oorzaken, veelvoorkomende symptomen en enkele korte voorstellen om het op een zo natuurlijk mogelijke manier te behandelen.

Wat is migraine?



Migraine is een neurologische aandoening die gekenmerkt wordt door terugkerende intense, kloppende hoofdpijnaanvallen, vaak aan één zijde van het hoofd. De hoofdpijnaanvallen kunnen gepaard gaan met andere symptomen zoals misselijkheid, braken, minder goed zien (“scheel van de koppijn”), licht-, geuren- en geluidsovergevoeligheid. Migraine wordt vaak beschouwd als meer dan alleen een gewone hoofdpijn; het is een complexe aandoening die de levenskwaliteit ernstig kan beïnvloeden.
Er zijn in de literatuur wel 170 verschillende vormen van hoofdpijn en migraine beschreven, maar de meest voorkomende is migraine zonder aura, waarbij de hoofdpijn de belangrijkste klacht is. Sommige mensen ervaren echter migraine met aura, waarbij ze voorafgaand aan de hoofdpijn specifieke neurologische symptomen ervaren, zoals visuele stoornissen, tintelingen in het lichaam, of spraakproblemen.
Migraineaanvallen kunnen variëren in duur en intensiteit, van enkele uren tot enkele dagen. Gemiddeld komt migraine een keer per maand op. Wat helpt tegen migraine is voor iedereen verschillend. Prikkels vermijden, rust en donker bieden doorgaans verlichting van de klachten.
 


Hoe ontstaat migraine?


Hoewel het exacte ontstaan van migraine nog niet volledig begrepen is, wordt aangenomen dat het een combinatie is van genetische, neurologische, en omgevingsfactoren. Tijdens een migraineaanval worden bloedvaten in de hersenen vernauwd, gevolgd door verwijding, wat leidt tot de karakteristieke hoofdpijn. Vaak is het een combinatie van prikkels en factoren zoals stress, voeding, hormonale schommelingen, weersveranderingen, slaapstoornissen en alcohol die migraineaanvallen uitlokken. Deze prikkels brengen de hersenstam in de war en overbelasten de hersenvliezen waardoor hevige hoofdpijn ontstaat. De overactieve hersencellen geraken snel uitgeput. Dit zorgt voor pijngolven die door de hersenen gaan.
 

Hoe verloopt een migraineaanval?

 
Een migraineaanval verloopt meestal in fases:
  • Waarschuwingsfase
    Je voelt de aanval aankomen doordat je minder goed tegen prikkels kunt of omdat je plots zin hebt in bepaald eten.
     
  • Aurafase
    Klachten kunnen mild beginnen om dan in hevigheid toe te nemen. Je begint minder goed te zien en voelt tintelingen in je armen, benen of gezicht. Deze fase duurt 5 minuten tot een uur.
     
  • Hoofdpijnfase
    Je krijgt last van kloppende hoofdpijn gepaard gaande met misselijkheid en soms braken. Deze fase duurt 4 uur en tot 3 dagen.
     
  • Herstelfase
    Terwijl je aan het herstellen bent van de aanval ben je nog overgevoelig voor prikkels. Je voelt je zwak, vermoeid en kunt problemen hebben met je concentratie. Deze fase duurt gemiddeld 2 dagen, maar kan soms ook een week aanhouden
 

De belangrijkste vormen van migraine


Naast de klassieke migraine, onderscheiden we ook enkele specifieke migrainevormen:
  • Auramigraine met hoofdpijn
    Bij auramigraine is het zicht tijdelijk verminderd als voorbode van een gewone migraineaanval. Auramigraine gaat gepaard met visuele klachten, het zien van kleuren en vormen en soms verdwijnt het zicht zelfs volledig. De aanval duurt meestal maar 5 tot 30 minuten.
     
  • Auramigraine zonder hoofdpijn
    Bij deze vorm van migraine (oogmigraine) kun je tijdelijk minder goed gezien, maar treedt er nauwelijks of geen hoofdpijn op. Oogmigraine komt voor bij 4% van de mensen met migraine en bij 38% van de mensen met auramigraine.
     
  • Vestibulaire migraine
    Dit soort migraine beïnvloedt het evenwichtsorgaan. Bij vestibulaire migraine ben je erg duizelig. Dit kan minuten, uren of zelfs dagen aanhouden.



Wat zijn de symptomen van migraine?


De symptomen van migraine variëren van persoon tot persoon. Soms wordt een migraineaanval al voorafgegaan door symptomen zoals constipatie, stemmingswisselingen, verlangen naar bepaald eten, nekstijfheid, vaker moeten plassen, verhoogde vochtafscheiding en vaak gapen.

Enkele veelvoorkomende kenmerken van migraine zijn:
  • Intense hoofdpijn die vaak beschreven wordt als kloppend, bonkend of pulserend en gepaard kan gaan met ernstige pijn aan één zijde van het hoofd.
  • Visuele klachten zoals minder goed zien, vlekken, sterretjes of lichtflitsen zien. Oogmigraine gaat meestal gepaard met kleuren en vormen zien (aura), zwarte vlekken voor de ogen, dubbelzien, wazig zien.
  • Misselijkheid en braken wordt vaak ervaren tijdens een aanval.
  • Licht-, geluids- en geurenovergevoeligheid, zelfs milde licht- en geluidsniveaus kunnen tijdens een migraineaanval al ondraaglijk zijn. Naast overgevoeligheid voor geuren, soms ook voor smaken.
  • Een visueel aura, gekenmerkt door flikkerende lichten, blinde vlekken of wazig zicht kan een migraineaanval soms voorafgaan.
  • Duizeligheid en concentratieproblemen
  • Vermoeidheid
  • De pijn verergert bij inspanning



Wat zijn de mogelijke oorzaken van migraine?


Migraine wordt vaak uitgelokt door dagdagelijkse prikkels zoals stress, fysieke inspanningen, slaaptekort, bepaalde voeding, alcohol, weersveranderingen, schommelingen in oestrogeenniveaus, fel licht, geluid, sterke geuren, een emotionele ontlading … Maar deze prikkels zijn eigenlijk niet de onderliggende oorzaak van migraine.
Mogelijke oorzaken kunnen zijn:
  • Genetische predispositie:
    Migraine komt vaak voor in families, wat suggereert dat genetische factoren een rol spelen bij de vatbaarheid voor deze aandoening. Als beide ouders last hebben van migraine, is er 75% kans dat het kind er ook last van heeft.
     
  • Hormonale veranderingen
    Veel vrouwen ervaren migraineaanvallen in combinatie van hormonale veranderingen, zoals menstruatie, zwangerschap, en menopauze. Zo kan oestrogeendominantie een belangrijke en veel voorkomende factor zijn.
     
  • Neurologische oorzaken
    Abnormale hersenactiviteit en chemische onevenwichtigheden zoals een tekort aan serotonine, dopamine, magnesium en/of omega-3-vetzuren worden ook geassocieerd met migraine.
     
  • Neuro-inflammatie in de hersenen
    Bij mensen met chronische migraine is vaak de zenuwknoop reukkolf (bulbus olfactorius) in de hersenen ontstoken en gezwollen. Deze staat in verbinding met de geurzenuwen. Door de zwelling word je extra gevoelig voor (slechte) geuren en smaken zoals zuur en bitter. Daarom hebben mensen met chronische migraine meestal ook een (te) goed reukvermogen.
    Daarnaast zijn vaak ook delen van de hersenen die in verbinding staan met andere zintuigen ontstoken waardoor de getroffen persoon zo gevoelig is voor licht en/of geluid, maar ook voor bepaalde emoties, weersveranderingen, enz.
     
  • Overbelaste lever
    Mensen met chronische migraine hebben meestal een overbelaste lever en zijn daardoor zo goed als altijd vergiftigd, wat een belangrijke rol speelt in het  ontstekingsproces van de hersenen. Door die overbelasting slaagt de lever er niet meer in om de binnenkomende gifstoffen onschadelijk te maken. Deze blijven dan in het lichaam circuleren en bereiken op die manier het brein.
    Daarnaast is de lever niet meer in staat om haar dagelijkse job te verrichten in het behoud van de juiste aminozurenbalans waardoor een soort nephormonen geproduceerd worden die een migraineaanval kunnen uitlokken.
     
  • Andere oorzaken
    Een tekort aan voedingsstoffen zoals magnesium, een sterke reactie op bepaalde voedingsstoffen, het malabsorptiesyndroom door darmproblemen, verhoogd homocysteïneniveaus, vaatvernauwing, enz.


Is migraine te behandelen?


Zoals bij zoveel chronische aandoeningen is migraine een multifactoriële aandoening. Niet  één oorzaak, maar meerdere mechanismen kunnen aan de basis liggen van het ontstaan van migraine. Een behandeling heeft dus de meeste kans op slagen door op zoveel mogelijk van deze mechanismen in te werken. Wij geven de voorkeur aan natuurlijke manieren om het aantal migraineaanvallen zo veel mogelijk te beperken en de ernst ervan te verminderen.



Natuurlijke behandelingsmogelijkheden


Hoewel er geen definitieve remedie voor migraine is, zijn er verschillende natuurlijke behandelingen en preventieve maatregelen die verlichting kunnen bieden en de frequentie en ernst van migraineaanvallen kunnen verminderen. Hier zijn enkele effectieve natuurlijke benaderingen:

  • Levensstijl en stressmanagement
    Het verminderen van stress en het handhaven van een gezonde levensstijl kunnen migraineaanvallen helpen voorkomen. Regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en ontspanningstechnieken zoals meditatie en yoga kunnen gunstig zijn.
     
  • Voeding
    Het vermijden van voedingsmiddelen die bekend staan als triggers zoals cafeïne, bewerkte voedingsmiddelen en alcohol, kan nuttig zijn. Het is ook belangrijk om gehydrateerd te blijven.
     
  • Kruiden en supplementen
    Sommige kruiden en voedingssupplementen zoals magnesium, vitamine B2 (riboflavine) en co-enzym Q10, worden vaak gebruikt als natuurlijke migrainebehandelingen.
     
  • Acupunctuur en acupressuur
    Alternatieve therapieën hebben bij sommige mensen positieve effecten op migraineaanvallen laten zien.
     
  • Biofeedback en ontspanningstechnieken
    Het leren herkennen en beheersen van lichaamssignalen kan helpen om migraineaanvallen te voorkomen.
     
  • Aromatherapie
    Essentiële oliën zoals lavendel, kunnen helpen bij het verminderen van migraineklachten wanneer ze voorzichtig worden ingeademd of op de huid worden aangebracht.

Het is belangrijk op te merken dat wat voor de ene persoon werkt, mogelijk niet effectief is voor een andere. Het is daarom cruciaal om met een zorgverlener te overleggen voordat je een nieuwe behandeling probeert, vooral als je andere medische aandoeningen hebt of medicijnen gebruikt.

In een volgend artikel gaan we specifieker in op voeding, kruiden en supplementen die nuttig kunnen zijn om migraineaanvallen te verminderen en migrainesymptomen te verlichten.

CONCLUSIE

Migraine is een complexe aandoening die zowel genetische als omgevingsfactoren omvat. Hoewel er geen definitieve remedie is, kunnen natuurlijke behandelingen en preventieve maatregelen vaak migraineaanvallen verminderen en de levenskwaliteit van de migrainepatiënt verbeteren. Het is essentieel om een individuele aanpak te vinden en samen te werken met een medische professional om de beste behandelingsopties te bepalen voor jouw specifieke situatie.