Versterk je weerstand tegen virussen & bacteriën

21 januari 2022

medibib-blogs2022-week3-imuniteit

Een goede natuurlijke weerstand, het hele jaar door
 
Ons immuunsysteem is een ingewikkeld mechanisme dat ervoor moet zorgen dat we bestand zijn en blijven tegen microbiële en andere indringers die ons ziek kunnen maken. Hiervoor beschikt het immuunsysteem of kortweg de immuniteit over een hele batterij aan stoffen zoals miljoenen bacteriën in de darm, het darmepitheel, het darmslijmvlies, de B- en de T-lymfocyten, die heel nauw samenwerking om ons lichaam voortdurend te verdedigen.
Vooral tijdens de wintermaanden, of de maanden met een ‘R’, heeft ons immuunsysteem het hard te verduren met virussen en verkoudheden die in de lucht hangen. Daarom is het essentieel om onze weerstand in optimale conditie te houden door een gezonde levensstijl aan te houden. En als dat niet volstaat, kun je je immuniteit altijd nog een duwtje in de rug geven. We geven een aantal tips …
 
OPTIMALISEER JE VOEDING 
  • Eet gevarieerd met voldoende groenten en fruit zodat je alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt die je immuunsysteem nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Geef ook voldoende aandacht aan voedingsmiddelen die bijzonder rijk zijn aan vitamine C en antioxidanten
  • Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft. Drink daarom voldoende water. Water houdt je huid schoon en gezond en dat is nodig omdat de huid een eerste barrière is tegen ziekteverwekkers die van buitenaf het lichaam willen binnendringen. Op die manier speelt de huid ook een belangrijke rol voor de immuniteit.
    Water houdt ook de longen vochtig en zorgt ervoor dat het slijm kan stromen. Water helpt hiermee de longen te ontdoen van ingeademde toxines en aldus infecties te voorkomen.
  • Naast water mag je gerust ook thee drinken. Groene en zwarte thee zijn rijk aan antioxidante polyfenolen die het immuunsysteem ondersteunen om vrije radicale te bestrijden.
  • Beperk (of elimineer) in je voedingspatroon ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen zoals suikers, gefrituurde transvetten en chemisch geharde vetten zodat je lichaam ‘rustiger’ wordt en sneller kan herstellen. Zonder die kleine laaggradige ontstekingen wordt het lichaam veerkrachtiger en dynamischer en is het beter in staat om weerstand te bieden tegen ziekteverwekkers.
  • Vermijd alcohol en drugs, bij voorkeur ook tijdens de feestdagen, zodat je beter kunt slapen en minder dehydrateert. Heb je al eens geprobeerd om een cocktail te vervangen door een mocktail? Heerlijk toch?  
  • Heb je geen inspiratie om gezond te koken en vind je dit nogal moeilijk en omslachtig? Doorbreek de sleur door eens een kookboek te openen of receptjes te zoeken op het internet. Probeer elke week eens een nieuw recept uit en laat je lichaam kennis maken met nieuwe voedingsmiddelen die de diversiteit van je darmmicrobioom vergroten
VERBETER JE SLAAPKWALITEIT 
  • Leg voor het slapengaan je smartphone, e-boek of laptop aan de kant en geef de voorkeur aan het lezen van een boek. Zo word je niet meer blootgesteld aan blauw licht dat de aanmaak van melatonine onderdrukt waardoor je moeilijker kunt slapen.
  • Luisteren naar muziek kan een fysieke en mentale toestand creëren waardoor je beter kunt slapen.
  • Kun je moeilijk in slaap vallen? Overweeg dan om een magnesiumsupplement te nemen dat je spieren helpt te ontspannen.
  • Neem een warm bad voor je gaat slapen. Dit houdt je natuurlijke lichaamstemperatuur op peil, wat ook je dag-nachtritme (circadiaans ritme) ondersteunt.
  • Giet een druppeltje etherische olie van lavendel op je hoofdkussen om tot rust te komen en gemakkelijker in slaap te vallen.
 
HOU JE STRESS IN BEDWANG 
  • Activeer je nervus vagus, de zenuw die loopt van de hersenen naar de organen in je borstkas en je buik, door regelmatig een diepe buikademhaling uit te voeren. Hierdoor schakel je het parasympatisch zenuwstelsel in dat je helpt om je stress en angstgevoelens te beheersen.
  • Mediteer regelmatig wat je zal helpen om sneller te herstellen van stressreacties.
  • Doe regelmatig een wandeling en haal een frisse neus.
  • Onderhoud je sociale contacten, ook als je veel binnenblijft. Bel desnoods regelmatig naar een vriend of iemand van de familie. Dit kan ook helpen om je stress- en angstgevoelens onder controle te brengen.
 
DENK AAN JE LEVENSHYGIËNE 
  • Onderhoud regelmatig je ventilatiesysteem zodat die goed blijft functioneren. Of zet een of twee keer per dag je ramen gedurende een tiental minuten open. Zo wordt de binnenlucht ververst en worden de microben verwijderd.
  • Doe regelmatig aan sport of beweging. Matig intensief sporten verbetert immers het immuunsysteem. Ga dus wandelen, fietsen, dansen, zwemmen, fitnessen … weliswaar zonder je te overbelasten.
  • Las regelmatig rustmomenten in en probeer om positief door het leven te gaan. Overactiviteit en negatieve gevoelens ondermijnen je nachtrust en het immuunsysteem.
 
ONDERSTEUN JE MICROBIOOM 
  • Wist je dat regelmatig bewegen ook goed is voor je darm? Beweging stimuleert je darmmotiliteit zodat je gemakkelijker de afvalstoffen kunt uitscheiden.
  • De darm speelt een belangrijke rol voor de immuniteit. In de darm bevindt zich het darmgeassocieerde lymfoïd weefsel (GALT = Gut Associated Lymphoid Tissue) dat 70% van alle immuuncellen in ons lichaam produceert. Geen enkel ander lymfeorgaan maakt zoveel lymfocyten aan. Het is dus ook van primordiaal belang dat het darmmicrobioom en het darmslijmvlies in goede gezondheid verkeren. Bij een microbioom in disbalans kunnen prebiotica helpen om de gezonde darmbacteriën te voeden en probiotica om die goede bacteriën te voeden en te ondersteunen in hun immuniteitstaken. Een gezonde darm is minder kwetsbaar voor virussen en bacteriën.
  • Kruid je maaltijden met kruidnagel, oregano, tijm, kaneel en komijn die zowel antibacteriële als schimmelwerende eigenschappen hebben en op die manier ook de immuniteit ondersteunen.
 
EXTRA RUGGESTEUN MET NATUURLIJKE NUTRIËNTEN
 
Als je immuunsysteem ondanks je gezonde levensstijl even niet meewil, dan kun je altijd een of meerdere immuunversterkende nutriënten gebruiken zoals:
  • Polysachariden uit heilzame paddenstoelen zoals oesterzwam, shiitake en reishi of uit traditionele planten zijn slimme triggers die het immuunsysteem alert houden. Deze complexe koolhydraten stimuleren de verschillende actoren binnen het immuunsysteem.
     
  • Vitamine C draagt als krachtige antioxidant bij tot de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress, tot vermindering van vermoeidheid en een normale werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Vitamine C verhoogt de beweeglijkheid van de witte bloedcellen (leucocyten), die belangrijk zijn voor de afweer tegen ziektekiemen.
    Ons lichaam maakt zelf geen vitamine C aan zodat je het via de voeding moet opnemen. Vitamine C vind je voornamelijk in sinaasappelen, citroenen, kiwi’s, bessen, aardbeien, koolsoorten, broccoli, paprika, tomaten, zoete en gewone aardappelen. Bij een verhoogde behoefte kun je een supplement nemen.
     
  • Over vitamine D hebben we het al uitvoerig gehad in een voorgaand artikel. Als belangrijke immunomodulator reguleert vitamine D de T-lymfocyten, treedt ze op om bovenmatige expressie van inflammatoire cytokines te voorkomen en bevordert ze het eliminatiewerk van de macrofagen. Vitamine D stimuleert de werking van immuuncellen zoals neutrofielen, monocyten, NK-cellen en cellen die het ademhalingssysteem bekleden. Intussen weten we ook dat het geringste tekort aan vitamine D3 de ontwikkeling en de progressie van verschillende auto-immuunziekten kan beïnvloeden.
Aangezien een groot deel van onze vitamine D onder de huid wordt aangemaakt onder invloed van zonnestralen, is de kans groot dat we jaarlijks in de wintermaanden op een tekort afstevenen. Daarom is het sterk aangeraden om in de R-maanden een vitamine D3-supplement te gebruiken.
  • Zink is een essentieel sporenelement dat onder andere bijdraagt tot een normale werking van het immuunsysteem. Zink stimuleert de aanmaak van lymfocyten en NK-cellen. Recente studies hebben zelfs aangetoond dat suppletie bij zieke proefpersonen de symptomen zoals hoest, keelpijn, loopneus en hoofdpijn sneller doen afnemen. Bij een verminderde weerstand is een zink-supplement best wel aangeraden. 
Hou bovenstaande tips altijd in gedachte, hou je aan de hygiënische maatregelen
en geniet van het leven zonder virale of bacteriële zorgen 😉