Waarom een glijmiddel kopen bij je apotheek?

11 juli 2024

medibib-week28-glijmiddel-socials

Een glijmiddel koop je best bij je apotheek

Of het nu gaat om medische redenen, seksuele activiteiten, of het verbeteren van je algemeen comfort, glijmiddelen kunnen voor veel mensen een essentieel hulpmiddel zijn. In dit artikel ontdek je wanneer en hoe je een glijmiddel gebruikt, welke soorten er bestaan en hoe je ze kunt toepassen. En hoewel ze in tal van winkels en online verkrijgbaar zijn, leggen we je ook uit waarom je een glijmiddel bij voorkeur bij je apotheek koopt. Er bestaan hier immers enkele belangrijke redenen voor.


Wat is een glijmiddel

Een glijmiddel, ook wel bekend als een lubricant, is een product dat gebruikt wordt om de wrijving te verminderen tijdens seksuele activiteiten, medische onderzoeken of bij andere toepassingen waar wrijving verminderd moet worden. Het kan op verschillende manieren nuttig zijn, van het bevorderen van comfortabelere en plezierigere seksuele ervaringen tot het vergemakkelijken van medische procedures.


Wanneer een glijmiddel gebruiken

Een glijmiddel is vooral gekend als gel of vloeistof om tijdens de seks aan te brengen op de intieme delen om zo de penetratie (coïtus) en de seksbewegingen makkelijker te laten verlopen en het genot en plezier te verhogen. Bij seksuele opwinding zorgt het lichaam er normaal gezien voor dat de vagina op een natuurlijke wijze vochtig wordt. Door verschillende omstandigheden zoals stress, medicatie, hormonale schommelingen, leeftijd, menopauze … kan deze natuurlijke bevochtiging afnemen. Een glijmiddel kan in deze situaties een welgekomen hulpmiddel zijn. Ook zonder vaginale droogte kan een glijmiddel gebruikt worden bijvoorbeeld om extra genotsensatie te creëren tussen jou en je partner. 


Hoe een glijmiddel gebruiken

Hoe, wanneer en hoeveel glijmiddel je gebruikt, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Het beste zoek je zelf uit wat je prettig vindt. Mocht het de eerste keer zijn dat je een glijmiddel wenst uit te proberen, dan begin je best met een kleine beetje op je vingertoppen en dit op de gewenste plekken rondom je intieme delen aan te brengen. Wanneer je vagina weer droger aanvoelt, kun je nog altijd wat glijmiddel toevoegen. 


Welk glijmiddel kiezen

Het uitgebreide aanbod van glijmiddelen maakt dat het voor velen moeilijk is om het bos door de bomen te zien en een keuze te maken. Naast het kiezen van een basis op water, olie of silicone, heb je ook nog eens een brede waaier aan geuren, kleuren en smaken. Maar dat is nog niet alles. Tegenwoordig vind je ook glijmiddelen waaraan stimulerende stoffen zijn toegevoegd om een extra sensatie te creëren. Zo vind je o.a. verwarmende, verkoelende en zelfs tintelende glijmiddelen op de markt.
Heb je echter een gevoelige huid, kies dan eerder voor een glijmiddel zonder al te veel van die ‘speciale’ toegevoegde ingrediënten. Denk eraan dat sommige glijmiddelen allergische reacties zoals jeuk en irritaties kunnen veroorzaken. En heb je vaak last van vaginale schimmelinfecties , denk eraan om een glijmiddel zonder glycerine te kiezen. Heb je desondanks toch nog last van irritatie, spoel je dan goed af met lauw water, zonder zeep.


Soorten glijmiddelen volgens basisingrediënt

Leggen we om te beginnen de drie verschillende soorten glijmiddelen naast elkaar. Elk met hun unieke eigenschappen die ze geschikt maken voor verschillende toepassingen:

  • Glijmiddelen op waterbasis
    - Eigenschappen: Glijmiddelen op basis van water hebben een lichte, niet kleverige textuur. Ze zijn gemakkelijk afwasbaar en laten geen vlekken achter op de kleren of lakens. Ze voelen meestal natuurlijk aan, zijn over het algemeen huidvriendelijk en verstoren de vaginale pH-balans niet. Ze zijn meestal geurloos en kleurloos.
    - Voordelen: Ze zijn veilig voor gebruik met latex condooms en ideaal voor mensen met een gevoelige huid.
    - Nadelen: Ze drogen na verloop van tijd sneller uit dan andere soorten glijmiddelen waardoor je er mogelijks wat extra van moet aanbrengen.

  • Glijmiddelen op siliconenbasis
    - Eigenschappen: Glijmiddelen op basis van siliconen hebben een dikkere structuur waardoor ze minder snel door de huid geabsorbeerd worden en dus zorgen voor een langduriger genot dan glijmiddelen op waterbasis.
    - Voordelen: Ze zijn waterbestendig en zeer glad waardoor ze ideaal zijn voor langdurige activiteiten in water zoals onder de douche, in bad of in het zwembad.
    - Nadelen: Ze zijn moeilijker af te wassen en kunnen rubberen seksspeeltjes beschadigen. Vaak zijn ze ook niet compatibel met latex condooms.

  • Glijmiddelen op oliebasis
    - Eigenschappen: Glijmiddelen op basis van olie zoals vaseline zijn meestal dikker, hebben een langere houdbaarheid, maar zijn eigenlijk meestal niet geschikt als vaginaal glijmiddel omdat ze irritaties kunnen veroorzaken en tot infecties kunnen leiden.
    - Voordelen: Ze zijn daarentegen wel geschikt voor massages en anale seks, en bieden een langdurige gladheid.
    - Nadelen: Ze kunnen seksspeeltjes beschadigen, condooms scheuren en vlekken maken op kleren en lakens.

  • Natuurlijke en biologische glijmiddelen
    - Eigenschappen: Deze zijn vaak gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera en bevatten geen synthetische toevoegingen.
    - Voordelen: Ze zijn geschikt voor mensen met een gevoelige huid of allergieën.
    - Nadelen: Ze zijn meestal duurder en hebben soms een kortere houdbaarheid.


Toepassingen van glijmiddelen

  • Seksuele activiteiten

  • Vaginale seks: vermindert wrijving en voorkomt ongemak of pijn

  • Anale seks: essentieel om het risico op scheurtjes of pijn te verminderen aangezien de anus geen natuurlijke smering produceert

  • Masturbatie: kan het comfort en het genot verhogen

  • Gebruik met seksspeeltjes: helpt bij het inbrengen en gebruik van seksspeeltjes, vooral die van harde materialen.

  • Medische toepassingen

  • Gynaecologische onderzoeken: om het inbrengen van een speculum comfortabeler te maken

  • Katheterisatie: helpt bij het soepel inbrengen van katheters

  • Rectale thermometers en klysma's: vergemakkelijkt het inbrengen en vermindert het ongemak

  • Dagelijks comfort

  • Vaginale droogheid: kan helpen bij ongemak als gevolg van vaginale droogheid, wat vaak voorkomt tijdens de menopauze of door bepaalde medicijnen

  • Huidirritatie en wrijving: kan worden gebruikt om irritatie door wrijving in andere delen van het lichaam te verminderen


Waarom je een glijmiddel best koopt bij een apotheek

Het is niet ondenkbaar dat je je door het aantrekkelijke rijke aanbod op internet laat verleiden om een origineel en een op het eerste gezicht leuk uitziende glijmiddel te kopen. We kunnen je uiteraard niet tegenhouden, maar willen je toch wel enkele tips meegeven waarom je je beter wendt tot een betrouwbare apotheek …

  • Kwaliteit en veiligheid
    Wanneer je een glijmiddel bij een apotheek koopt, kun je er zeker van zijn dat het product aan strikte kwaliteits- en veiligheidsnormen voldoet. Apotheken verkopen immers producten die goedgekeurd zijn door gezondheidsautoriteiten waardoor je verzekerd bent van de zorgvuldig gekozen samenstelling die veilig bevonden is voor gebruik op de huid en de slijmvliezen. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een gevoelige huid of allergieën.

  • Deskundig advies
    Een apotheker kan je deskundig advies geven over welk glijmiddel het beste bij jouw behoeften past. Of je nu op zoek bent naar een product voor gebruik met condooms, een specifiek medisch probleem hebt, of een voorkeur hebt voor natuurlijke ingrediënten, de apotheker kan je helpen het juiste product te kiezen. Dit persoonlijke advies is iets wat je niet altijd krijgt bij een drogist of online aankoop.

  • Breed assortiment
    Ook apotheken hebben vaak een breed assortiment glijmiddelen, inclusief producten op waterbasis, siliconenbasis, en natuurlijke varianten. Daarnaast bieden ze producten die speciaal samengesteld zijn voor mensen met specifieke medische aandoeningen, zoals vaginale droogheid tijdens de menopauze . Hun uitgebreide aanbod betekent dat je een product kunt vinden dat precies aan je behoeften voldoet.

  • Veilige ingrediënten
    Veel goedkopere glijmiddelen die online of in sommige winkels verkocht worden, kunnen ingrediënten bevatten die irriterend of zelfs schadelijk kunnen zijn. Apotheken verkopen producten die getest en veilig bevonden zijn, en vaak zonder schadelijke chemicaliën zoals parabenen, glycerine of propyleenglycol. Dit is cruciaal om huidirritatie, allergische reacties of verstoringen van de natuurlijke pH-balans te voorkomen.

  • Betrouwbaarheid en herkomst
    Door je glijmiddel bij een apotheek te kopen, weet je zeker dat je een product van een betrouwbare bron krijgt. Namaakproducten zijn een groeiend probleem, vooral bij online aankopen. Apotheken kopen hun producten rechtstreeks aan bij gerenommeerde fabrikanten, wat de kans op het kopen van een nep of onveilig product minimaliseert.

  • Privacy en discretie
    Veel mensen vinden het gênant om een glijmiddel te kopen, vooral in een drukke winkel. Apotheken bieden vaak een discrete en professionele omgeving waar je je comfortabeler kunt voelen bij je aankoop. Daarnaast zijn veel apotheken ook online actief, wat je de mogelijkheid geeft om je bestelling in alle privacy te plaatsen en thuis te laten bezorgen.


Conclusie

Glijmiddelen kunnen een belangrijke rol spelen in zowel seksuele gezondheid als medische zorg. Door de wrijving te verminderen, kunnen ze comfort en plezier verbeteren, ongemak voorkomen en medische procedures vergemakkelijken. Vanuit het uitgebreide aanbod kun je ongetwijfeld een glijmiddel kiezen dat past bij jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Een glijmiddel kopen bij een apotheek biedt talloze voordelen zoals een gegarandeerde kwaliteit, deskundig advies, een breed assortiment, veilige ingrediënten, betrouwbaarheid en discretie. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te kiezen voor goedkopere opties bij andere winkels of online, is de zekerheid en veiligheid die een apotheek biedt onmisbaar. Voor je gezondheid en comfort is het dus de beste keuze om je glijmiddel bij de apotheek te kopen.