Nagels – Spiegel van onze gezondheid

21 juli 2023

medibib-nieuwsbrief-nagels2

Onze nagels, de spiegel van onze gezondheid 


Onze nagels in de reguliere en in de natuurgeneeskunde


Mooie en verzorgde nagels zijn als een sieraad voor je handen. Maar wist je dat er ook van alles op af te lezen is? Binnen de reguliere geneeskunde worden bepaalde vormen en afwijkingen van de nagels in verband gebracht met een aantal aandoeningen of ziekten. In de natuurgeneeskunde maakt de nageldiagnostiek deel uit van de handleeskunde (chirologie). In dit artikel vertellen we iets meer over wat nagels zoal kunnen vertellen over onze gezondheid. Een gezonde nagel is roze van kleur, heeft een glad oppervlak en een gelijkmatige vorm. Groeven, ribbels, deuken, bolle, holle of kromme nagels, nagelafwijkingen of misvormingen kunnen echter duiden op een onderliggende aandoening of ziekte.


Wat zeggen de vorm en de grootte van je nagels over je temperament? 

  • Grote nagels
    Mensen met grote nagels zouden robuuste personen zijn met een tolerante houding, een ruime opvatting en een groot herstellend vermogen.
     
  • Kleine nagels
    Hoe kleiner je nagels, hoe sterker je zou reageren vanuit je zenuwstelsel. Mensen met kleine nagels zijn vaak energiek, nieuwsgierig, intuïtief, impulsief en kritisch.
     
  • Conische of ovale nagels
    Mensen met ovale nagels zijn evenwichtig omwille van hun ruime opvatting, idealisme, sterk gevoelsleven en sociale ingesteldheid.
     
  • Vierkante nagels
    Mensen met vierkante nagels zijn doorgaans behoudend, duidelijk, nauwkeurig en scherpzinnig. Ze hebben een groot analytisch vermogen, houden niet van vaag geleuter en zijn zakelijk en materialistisch ingesteld.
     
  • Spatelvormige of driehoekige nagels
    Mensen met spatelvormige nagels zijn meestal energiek, soms ietwat ongeduldig, maar ook bijzonder creatief, humoristisch met een ironische, kritische ondertoon.
     
  • Langwerpige of amandelvormige nagels
    Mensen met lange smalle nagels hebben soms een beperkte kijk op zaken en kunnen nogal rechtlijnig zijn. Ze zijn meestal gespierd, krachtig, maar toch wat timide en sensitief.

Droge en broze nagels


Hiervoor bestaan verschillende oorzaken: 
  • Water en schoonmaakmiddelen zorgen voor droge en broze nagels. Gebruik daarom liefst handschoenen tijdens de afwas of de schoonmaak.
  • Nagellakverwijderaar op basis van aceton droogt zowel de nagels als de nagelriemen uit. Best niet gebruiken dus.
  • Een tekort aan vitaminen en mineralen zoals ijzer, zink, calcium, vitamine A en/of vitamine B kan broze of breekbare nagels veroorzaken.
  • Een tekort aan aminozuren zoals theorine, serine, proline, glycine en methionine kan de nagels ook verzwakken 


Verstoord groeiproces of loskomen van de nagels


In een vorig artikel over gezonde en sterke nagels leerde je meer over de anatomie en de trage groeiwijze van de nagels. Dit groeiproces kan verstoord geraken door huidziekten zoals psoriasis, lichen planus, bacteriën, schimmels, goedaardige of kwaadaardige tumoren bij de nagel. Daarnaast kunnen problemen met de nieren, lever, schildklier of het immuunsysteem ook leiden tot abnormale nagels. Een nagel kan ook geheel of gedeeltelijk loskomen als gevolg van een bloeduitstorting onder de nagel, psoriasis of een schimmelinfectie. Volledig loslaten van de nagel kan leiden tot beëindiging van de nagelgroei.
 

Verkleuring van de nagels


Gezonde nagels zijn roze van kleur. Roze nagels wijzen niet alleen op een goede bloedcirculatie en een gezond hart, maar ook op een hartelijk karakter. Hebben je nagels een andere kleur, dan is er iets niet in orde met je gezondheid:    
 
  • Rode verkleuring
    Wanneer het roder wordt onder je nagels kan dit te wijten zijn aan een verhoogde bloeddruk.
     
  • Bleke nagels
    Bleke nagelbedden kunnen wijzen op een lage bloeddruk of bloedarmoede door een te laag aantal bloedcellen. IJzertekort in het lichaam kan leiden tot onvoldoende zuurstof in het bloed. Het zou ook een teken kunnen zijn van een leverziekte, hartfalen, nierfalen of diabetes.
     
  • Blauwe verkleuring
    Een blauwe nagel is meestal te wijten aan bloedophoping na een trauma. Maar blauwe nagels kunnen ook wijzen op een slechte bloedcirculatie, gebrek aan zuurstof of een slechte hartconditie. Blauwe nagels kunnen ook voorkomen bij de ziekte van Raynaud, zilverstapeling, de ziekte van Wilson en ischemie. Daarnaast kunnen bepaalde geneesmiddelen de nagels blauw doen verkleuren.
     
  • Gele verkleuring
    Gele nagels ontstaan gewoonlijk door verdikking van de nagel als gevolg van veroudering. Gele verkleuring kan ook voorkomen door roken, gebruik van acrylnagels of bepaalde soorten nagellak. Dikke, gelige en brokkelige nagels kunnen veroorzaakt worden door een schimmelinfectie onder het nagelbed. Soms kunnen gele nagels gerelateerd zijn aan een schildklieraandoening, diabetes, psoriasis of een luchtwegaandoening.
     
  • Donkere of zwarte verkleuring of lijnen
    Donkere vlekken, longitudinale lijnen of verkleuringen wijzen meestal op iets ernstigs waarvoor je best je arts raadpleegt. Het kan in dit geval gaan om een goedaardige huidaandoening, bloedopstapeling door een fysiek trauma, een infectie, een reactie op drugs, een overmatige melanineproductie tot zelfs een kwaadaardige huidafwijking.  
     
  • Groene verkleuring
    Groene nagels (Pseudomonasnagels) horen meestal bij een aan andere nagelafwijking zoals een nagelinfectie of loslating van de nagel van het nagelbed. Een pseudomonasinfectie kan ook voorkomen onder kunstnagels.
     
  • Witte nagels
    Witte nagels (leukonychia) kunnen verschillende vormen aannemen, gaande van enkele witte stippen, vlekjes, of strepen tot een volledig witte nagel. De oorzaak is een milde verhoorningsstoornis (parakeratose). Meestal gaat dit vanzelf weer weg. Witte vlekken kunnen ook het gevolg zijn van zinktekort. Heel zelden kunnen ze duiden op een schimmelinfectie

Misvormingen van de nagels


Nagelproblemen zijn vaak het gevolg van systeemziekten:
  • Beau’s lijnen
    Dit zijn horizontale groeven of ribbeltjes die transversaal van de ene kant van de nagel naar de andere lopen door een tijdelijke groeistoornis in de nagelmatrix. Ze kunnen het gevolg zijn van een trauma, maar ook van een koortsende en/of ernstige ziekte zoals psoriasis, diabetes, onvoldoende doorbloeding (ischemie) of een hartinfarct. Ook geneesmiddelen zoals cytostatica en bètablokkers of een ernstig zinktekort kunnen er aan ten grondslag liggen.
     
  • Mees lijnen
    Deze horizontale verkleuringen kunnen veroorzaakt worden door nierfalen, hartfalen, toxische belasting door blootstelling aan giftige metalen, CO-vergiftiging of chemotherapie, ziekte van hodgkin, lepra, malaria of infecties. • Verticale lijnen Deze zijn meestal geen echte reden tot bezorgdheid, maar vaak gewoon een teken van veroudering. In sommige gevallen kunnen ze te wijten zijn aan een B12- of magnesiumtekort of aan een chronische belasting van de darmen, longen of nieren (urinezuren). Het lichaam heeft in dat geval behoefte aan reiniging.
     
  • Gespleten nagels
    Nagels die gespleten zijn in de lengte wijzen op reumatische klachten veroorzaakt door een toxische belasting of darmontsteking. Nagels die al dan niet afbladderend gespleten zijn in de breedte duiden vaak op een verminderde schildklierwerking (hypothyreoïdie) of de aanwezigheid van parasieten.
     
  • Klauwnagels
    Gebogen nagels (klauwnagels) kunnen een teken zijn van een te lage zuurstof in het bloed als gevolg van een longziekte. Daarnaast kunnen ze ook in verband gebracht worden met lever- of nierziekten, hart- en vaatziekten of darmontstekingen.
     
  • Lepelnagels
    Nagels die aan de randen naar boven krommen (lepelnagels) zijn vaak het gevolg van een eenzijdige voeding, ijzertekort, bloedarmoede, hart- en vaatziekten of verminderde schildklierwerking (hypothyreoïdie). • Kuiltjes of deuken Deze kunnen te wijten zijn aan psoriasis of bindweefselaandoeningen. • Lindsay’s nails Bij chronische nieraandoeningen ontstaan halve-cirkel-nagels die half wit half rood/roze gekleurd zijn met meestal een scherpe afgrenzing tussen beide.
     
  • Trommelstokvingers of horlogeglasnagels
    E
    en witte verkleuring van de nagels en bolvormige vingerkootjes, de zogenaamde trommelstokvingers, horlogeglasnagels of ‘Hippocrates nagels’ worden veroorzaakt door een zuurstoftekort bij chronische longaandoeningen zoals COPD of interstitieel longlijden (pneumonitis) of door een verstoring in de lever en/of de nieren
2bb635be-1024-5f9c-6b76-ebb4d32aecb2.jpg

Welke voeding en aanvullingen kunnen nuttig zijn bij afwijkende nagels?

  • Zwavelhoudende aminozuren zoals cysteïne dragen bij tot de stevigheid van de nagels. Tekorten kunnen ontstaan bij een eenzijdig voedingspatroon dat onvoldoende eiwitten bevat. MSM is een goede bron van organische zwavel en biotine.
  • Biotine is nodig voor de productie van keratine, bouwstof voor de nagels. Biologische eierdooiers van vrije uitloop, grasgevoerde kippen zijn één van de beste bronnen van biotine.
  • Zink draagt bij tot gezonde nagels. Een tekort kan leiden tot droge en broze nagels, diepe transversale groeven en deuken. Oesters zijn de beste bron van zink, een mediumgrote rauwe oester bevat met zijn 8 milligram zink al 100% ADH. Daarnaast zijn ook schelpdieren en zonnebloempitten rijk aan zink.
  • Het spoorelement selenium draagt bij tot een gezonde nagelplaat. Een tekort kan leiden tot extra gevoeligheid ter hoogte van de nagelplaat. Paranoten (Bertholletica excelsa) zijn bijzonder rijk aan selenium. Vier paranoten per dag zijn even doeltreffend om het seleniumgehalte in het lichaam te verhogen als een supplement.
  • IJzertekort kan broze nagels, het gedeeltelijk loslaten van de nagel (onycholysis) en groeven in de lengterichting (onychorrhexis) veroorzaken. Bleke nagels of nagelbedden kunnen ook duiden op bloedarmoede, een indicatie voor ijzertekort.
  • Antioxidanten, vitamines en mineralen in o.a. groene bladgroenten, bessen en onbewerkte voeding dragen bij tot gezonde nagels.
  • Silicium (kiezelzuur) geeft bescherming aan structuurgevende eiwitten zoals keratine in de nagels. Silicium komt veel voor in de nagels. Dunne, broze nagels zijn vaak een gevolg van siliciumtekort.
  • Broze nagels zijn een eerste alarmsignaal bij een verstoord calciumgehalte, dat vastgesteld wordt bij patiënten met degeneratieve ziekten zoals osteoporose, artritis en arteriosclerose.
  • Een gebrek aan maagzuur belemmert de opname van mineralen. Dit verklaart waarom mensen die langdurig gebruik maken van maagzuurremmers vaak afwijkende nagels hebben.